Bästa shoppinggatorna i New York

Fifth AvenueI så gott som alla städer finns något stråk kantat av butiker som blivit känt som stadens paradgata, det bästa shoppingdistriktet eller rätt kvarter för den shoppingsugne. I de större städerna kan dessa gator till och med vara inriktade på en specifik typ av varor, mode, elektronik eller något annat särintresse, eller nischade att locka en särskild publik. I London åker vintageälskaren till Portobello Road, i Stockholm handlar hipsters på SoFo medan turisterna flanerar längs Drottninggatan och Köpenhamn stoltserar med sin paradgata Ströget som leder besökarna direkt från centralstationen ut igenom Köpenhamn.

En shoppingstad av New Yorks dignitet har flera stora shoppinggator och varje kvarter i staden har sitt eget signum. Den strikta stadsplaneringen på Manhattan och systemet med numrerade gator kan vara förvirrande för förstagångsbesökaren, men lär du dig systemet hittar du snart.

Den mest kända av gatorna, när det kommer till lyxshopping, är Fifth Avenue. Denna stora aveny utgör en pulsåder kantat av lyxbutiker, och här hittar du också de dyraste adresserna på Manhattan. En promenad längs Fifth Avenue, mellan de korsande gatorna 49th street och 60th street tar dig till välkända butiker som Saks, Bloomingdale's, Tiffany's, Gucci, Prada, Louis Vuitton och många fler.

Är det lyxbutikernas varor som lockar, men inte priserna, finns det alternativ. Tar du dig söderut på Manhattan längs teatergatan Broadway hittar du till slut Century 21 som säljer designervaror till låga priser. Men svänger du vänster in på Canal Street står du på New Yorks största marknadsgata, och här konkurrerar försäljarna om att erbjuda dig designerhandväskor från Gucci och Prada till oslagbara priser. Det rör sig naturligtvis om piratkopior, och försäljarna är snabba i fötterna när polisen dyker upp.

För modeälskaren står ett besök i området som kallar The Garment District ofta på önskelistan. Denna stadsdel, som har varit modeindustrins hjärta i USA i över hundra år, mellan Fifth och Ninth Avenue, från 34th street och Herald Square i söder till 42nd street och Times Square i norr. Denna sträcka längs Ninth Avenue, som längre norrut blir Colombus Avenue, kallas också Hells Kitchen, och här hittar du den berömda loppmarknaden.

New York är en utmärkt promenadstad och tar du dig fram på detta sätt missar du inga guldkort längs vägen. Packa ett par sköna promenadskor och upplev New Yorks blodomlopp; de pulserande gatorna.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan