Wall Street

Wall Street

Wall Street hette ursprungligen de Waal Straat, döpt av holländare på 1600-talet. Det är namnet på New Yorks finansdistrikt, ett område som alltså är uppkallat efter den långa gatan det huvudsakligen ligger på. Wall Street ligger i Downtown Manhattan och är området där bland annat New York-börsen och World Trade Center-kvarteret ligger. 

Särskilt känt blev detta finansdistrikt med hjälp av filmen från 1987 med samma namn, där Michael Douglas spelar huvudrollen tillsammans med Charlie Sheen och Daryl Hannah. Filmen handlar om den till synes skrupellöse finansmannen Gordon Gekko, och har blivit en klassiker som symboliserar 1980-talets överdådiga leverne i finanskretsar. 2010 gjorde Gordon Gekko comeback i en uppföljare på den populära filmen, "Wall Street - Money never sleeps".

De senaste åren har Wall Street även blivit känt med ordet Occupy framför, på grund av de enorma protester mot världens ekonomiska och sociala ojämlikheter som startades här 17 september 2011. Protesterna ämnade uppmärksamma det faktum att ingen av de finanspamper som orsakat den ekonomiska krisen ställts inför rätta. Den inleddes i Zucotti Park i finansdistriktet, men ledde till efterföljande protester och demonstrationer världen över. 

Förutom den berömda New York-börsen finns här flera andra börser: NASDAQ, the New York Mercantile Exchange, the New York Board of Trade, och den före detta American Stock Exchange. Wall Street är ett populärt turistmål på grund av alla de imponerande skyskrapor som ligger här, det är även här man kan besöka museet för de raserade tvillingtornen World Trade Center som attackerades av terrorister september 2001. 

Här svor USA:s första president, George Washington, sin presidented 1789 på balkongen på Federal Hall. Det var även här man drev igenom den berömda Bill of Rights, som var den första delen i vad som sedan skulle bli landets konstitution. Här inkluderades dock inte indianer eller mörkhyade, men det var ett första steg mot medborgarnas fria rättigheter och den spelar fortfarande en stor roll i USA:s rättssystem och är fylld av historisk symbolik för amerikaner.

Till Wall Street tar man sig enklast med t-bana till någon av de två stationer som heter Wall Street; Williams street eller Broadway och dit går tågen 2,3,4 och 5. För bekvämlighetens skull kan man göra som många kontorsjobbande New York-bor: åka tunnelbana i sneakers och ha med sig finskorna i väskan. På Wall Street ser man fullt av affärsklädda stiliga människor i kostym med gymnastikskor på fötterna.

Öppettider: Månd, Ons, Fre 11:00 - 12:30, Mån, Ons, Fre 13:00 - 14:30, Fre 15:00 - 17:00

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan