Frihetsgudinnan

FrihetsgudinnanFrihetsgudinnans formella namn är "Liberty Enlightening the World" (Friheten upplyser världen), och den står på en stor piedestal i form av en stjärna på ön Liberty Island i utloppet av Hudsonfloden sydväst om Manhattan. Statyn skänktes av Frankrike som en gåva för att uppmärksamma 100-årsjubileet av USA's självständighet år 1886.

Statyn finns med på UNESCO's världsarvslista och är ett måste när man besöker New York City. Den byggdes av den franska skulptören Frederic Bartholdi i samarbete med ingenjören Gustave Eiffel, som har gjort stålkonstruktionen inuti. All bakgrundsinformation och historien om statyn finns att beskåda i ett museum i direkt anslutning till statyns podium. Här går även att beskåda originalfacklan, som monterades ned och ersattes av en ny år 1986.

Själva statyn är 46 meter hög, och podiet hon står på är 47 meter hög så det är en imponerande syn på nära håll - bara själva näsan är 1,4 meter lång och det finns en kopia i naturlig storlek i monumentets museum.

Sedan 1916 har det varit förbjudet att gå ut på plattformen runtom facklan, och under ett antal år efter terroristattacken 11 september 2001 var statyn stängd för besökare av säkerhetsskäl. 2007 öppnade podiet igen, och sedan 2009 har man kunnat klättra upp till kronan på statyn men endast ett begränsat antal besökare per dag tillåts, det kan alltså vara bra att boka denna biljett i förväg. För tillfället är det dock stängt igen för renovering på grund av skadorna efter orkanen Sandy 2012.

För att ta sig dit tar man lättast båten från Battery Park, med avgångar ungefär en gång i timmen. Det går att boka och betala sin biljett i förväg för den som vill vara säker på att få plats, men det går utan problem även att köpa biljett på biljettkontoret på plats. Det senare alternativet kan vara bra om man vet att man har lång väg att ta sig dit och inte är riktigt säker på vilken tid man kan räkna med att vara där. 

För att ta sig dit tar man lättast båten från Battery Park, avgångar ungefär en gång i timmen. Det går att boka och betala sin biljett i förväg, men det går utan problem även att köpa biljett på biljettkontoret på plats.

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Kalle

Ett fantastiskt ställe att besöka. I och med man har sett det så många gånger i filmer så känns det väldigt surrealistiskt på något sätt.

Administratör

Det stämmer Dag Norgård, tack!

Jag har åtgärdat felet nu så nu ska det stämma med storleken på näsan.

Dag Norgård

Hej!
Feltryck: Näsan kan väl inte vara 146 meter -?

Annars mycket bra info om "närliggande".

karta
karta
Förstora kartan