Federal Hall National Memorial

Federal Hall National Memorial

Federal Hall byggdes år 1700 och var då New York City's stadshus. Innan Capitolium byggdes i Washington DC låg det här, det var således här USA:s första president, George Washington, invigdes år 1789. Här introducerades också den första versionen av United States Bill of Rights, en mycket tidig lag om mänskliga och medborgerliga rättigheter. Federal Hall förstördes 1812, men 1842 byggdes den byggnad som numera står där på samma plats och som kallas Federal Hall National Memorial. Den byggdes som tullhus, men nu är den minnesmuseum över de viktiga historiska händelser som utspelade sig där. 

Federal Hall National Memorial ligger på Wall Street, bara ett stenkast från New York-börsen. Framför byggnaden står självaste George Washington staty. Museet är öppet för allmänheten vardagar mellan kl 9 och 5, och det finns även en souvenirshop där man kan köpa föremål typiska för kolonialtiden. Varje dag hålls guidade turer där, och det är gratis både att gå in på museet och att bli guidad av personalen. Om man är 10 personer eller fler, är det dock klokt att reservera på förhand vilket man kan göra genom att ringa eller fylla i ett online-formulär. 

Det mest kända föremålet som finns här är bibeln på vilken Washington svor presidenteden, men den finns inte alltid på plats eftersom den ibland används för särskilda ceremonier och ibland lånas ut till resande utställningar, så om man åker dit enbart för att se den kan det vara bra att ringa innan och kontrollera så att den verkligen är där. Här finns även en utställning över pressfrihetens början, som symboliserades av rättegången mot John Peter Zenger, en journalist som arresterades för att ha skrivit negativt om stadens guvernör. Fallet fick stor uppmärksamhet och när han till slut friades lades grunden för USA:s lagar om pressfrihet.

Byggnaden sticker ut rätt rejält jämte alla skyskrapor på Wall Street, det är en gammal byggnad i grekisk stil som påminner om Parthenon med pelare på framsidan, för att hedra demokratins hemland. Det är således bara att ta tunnelbanan till Wall Street, sen hittar man byggnaden ganska lätt. 

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan