Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge är en av världens äldsta hängbroar, den öppnades 24 maj år 1883 och binder samman Manhattan och Brooklyn över East River. Arkitekturen är Gotisk med två höga torn med två spetsbågar i varje, på den plats där bilarna passerar i respektive körriktning. Den designades av invandraren John Augustus Roebling, som hade tidigare erfarenhet av att konstruera hängbroar men ingen av den här omfattningen. Av den anledningen designade han, och senare hans son på grund av att han förolyckades under tiden som bron byggdes, den så att den skulle vara upp till 6 gånger starkare än vad han trodde skulle komma att behövas. Tack vare det har den hållit trots den enorma ökning av trafik som skett sedan dess invigning.

Historiskt har bron använts till såväl hästtransport, spårvagn och biltrafik men numera är det bara biltrafik, allmänna transportmedel som bussar går inte längre över den här bron på grund av den höga påfrestningen på konstruktionen. Det finns även en gång- och cykelbana i mitten av bron som är ett måste när man besöker New York, därifrån har man en otrolig utsikt över både Manhattan, Hudsonfloden och Brooklyn. Ett hett tips är att promenera över i skymningen för att få utsikt över Manhattans skyline när den är upplyst - men man bör inte vänta till alldeles för sent utan hålla sig inom tider då det fortfarande är gott om andra turister på gångbanan. Det är en promenad på ungefär en dryg halvtimme i rask takt, men eftersom de flesta vill stanna och titta på den hänförande utsikten och kanske fotografera får man nog räkna med bra mycket längre tid än så, upp emot en timme är inte fel att räkna med. Det finns inga försäljare eller kiosker på promenadvägen över bron, det kan därför vara klokt att ha med sig vatten en varm dag, samt se till att alla har gått på toaletten innan, särskilt om man har barn med sig.

För att ta sig till gångbanan kan man antingen ta sig till Brooklyn och sen promenera till Manhattan, eller gå från Manhattan och ta t-banan tillbaka, såklart beroende på var man bor. Det är lättast att hitta från Manhattan till Brooklyn - då tar man sig bara till City Hall och går på bron där, men utsikten är mest spektakulär från Brooklynhållet, så det kan vara värt besväret.

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Fanny

Ett bra tips är att inte missa detta landmärke när du väl är i New York. Det var förvånansvärt häftigt att stå på bron man har sett i filmer med mera. Dock rekommenderar jag att inte besöka bron på helgen för det gjorde vi och det var fullt och personer som blockera cyklisterna. Det var inte uppskattat tydligen så försök välja en vardag om det går.

Jag och min pojkvän lyckades få några riktigt häftiga bilder när vi stod på bron sedan gick vi vidare till Manhattan för lite shopping.

karta
karta
Förstora kartan