Lower East Side

Lower East Side

Lower East Side ligger mellan Manhattan Bridge och Houston Street och gränsar till the Bowery i väster och East River i öster. Traditionellt tillhörde East Village också detta område, men det räknas numera som ett eget distrikt. Under den stora immigrationsvågen i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet, fylldes Lower East Side till bredden med immigranter, främst judar, irländare, italienare och östeuropéer, som tvingades bo tillsammans, inklämda i överbefolkade hyreshus. På 97 Orchard Street, i femvåningshuset som numera utgör The Lower East Side Tenement Museum, bodde uppskattningsvis 7 000 personer mellan åren 1863 och 1934.

Byggnaden hade från början 22 lägenheter och saknade såväl vattenledningar som avlopp, gas och luftkonditionering. Efter att några lägenheter gjorts om till affärslokaler återstod endast 16 stycken och när vattenledningar till slut drogs in installerades bara två toaletter per våning. Till slut tröttnade ägaren, vräkte hyresgästerna och bommade igen våningarna. Byggnaden kvarstod därmed som lite av en tidskapsel tills museet tog över i slutet av 1980-talet. Idag kan du besöka de restaurerade lägenheterna och se precis hur människorna bodde.

Mer judisk historia bjuds det på i museet vid Eldridge Street Synagogue, som byggdes 1887 och var USAs första östeuropeiska ortodoxa synagoga. Fotografiutställningen på The Museum of Reclaimed Urban Space är också värd ett besök och om du gillar modern konst ska du inte missa The New Museum.

Om du gillar alternativ rock och livemusik rekommenderas the Bowery Ballroom på Delancey Street och Mercury Lounge på East Houston Street. Lower East Side har annars sitt kommersiella centrum runt Orchard Street och här trängs allehanda bohemiska små affärer med trendiga boutiquer, restauranger, caféer och nattklubbar för alla smaker. Tänk bara på att många av butikerna på Orchard Street ägs av judar och att de brukar hålla stängt på lördagar. Bästa tidpunkten att göra fynd här är på söndagseftermiddagarna.

Katz's Delicatessen på Houston Street är värt en omväg enbart för sina läckra pastramismörgåsar, men det var även här som Meg Ryans berömda fejk-orgasm-scen från filmen "När Harry mötte Sally" spelades in. På Houston Street hittar du även Yonah Schimmel's Knishes Bakery, som sägs servera världens bästa knishes (traditionell judisk snabbmat).

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan