Harlem

Harlem

Norr om Central Park, i Uptown Manhattan, ligger den vibrerande stadsdelen Harlem, från början en by som grundades av holländska kolonisatörer på 1600-talet och fick sitt namn efter den nederländska staden Haarlem. Området är kanske mest känt för sin starka afroamerikanska kultur, som manifesterades under "The Harlem Renaissance" i början av 1920-talet. Men samtidigt som den afroamerikanska konsten, litteraturen och musiken blomstrade och jazzklubbarna började poppa upp runt om i Harlem, växte också den organiserade brottsligheten i området. En stor del av den vita befolkningen flydde och Harlem var länge kategoriserat som ett "svart getto", men under senare år har stadsdelen genomgått en social omdaning och brottsstatistiken har minskat betydligt. 

Högre fastighetspriser har också bidragit till att området har fått en lugnare atmosfär, men den sprudlande kulturen lever kvar och den som vill kan fortfarande botanisera bland Harlems jazzklubbar. Missa inte heller att besöka The Apollo Theater och se den berömda "Amateur Night at the Apollo" Talangjakten har hållits nästan varje onsdag i över 75 år och många världsstjärnor, som Ella Fitzgerald och James Brown, började sina karriärer här. Sylvia's Soul Food Restaurant är en annan gammal klassisk inrättning i Harlem som är väl värd ett besök, liksom svenske kocken, Marcus Samuelssons, restaurang Red Rooster på Lenox Avenue.

Harlem har många vackra gamla byggnader, särskilt längs St. Nicholas Avenue och Convent Avenue, och det är värt att bara ta en promenad genom grannskapet bara för att se all den fina arkitekturen. Det slottsliknande James Bailey House på 10 Street Nicholas Place bör inte heller missas. Även runt den historiska Marcus Garvey (Mount Morris) Park finns många eleganta brunstensbyggnader och från utkiksplatsen The Acropolis kan du njuta av en härlig vy över Manhattan. Passa också på att besöka någon av Harlems många kyrkor och lyssna på en gospelkonsert.

Shoppingmöjligheter finner du främst längs Harlems huvudgata, 125th Street. Här ligger också The Studio Museum, där du kan se en uppsjö av afroamerikansk konst. Även 116th Street i Spanish Harlem bjuder på en hel del butiker och på Fifth Avenue hittar du El Museo del Barrio, som fokuserar på latinamerikansk och karibisk konst och kultur, främst från Puerto Rico.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan