High Line

The High Line är en långsmal park, 1,6 kilometer lång, som byggdes på ett övergivet järnvägsspår. Den öppnades i två etapper, den södra 2009 och resten 2011.
Förut gick alltså en tåglinje här, en bit ovanför marken, men som en följd av att motorvägen byggdes minskade tågtrafiken på den här linjen, och det sista tåget körde där 1980. 1999 föddes idén om att återöppna tågspåret, men då för allmänheten, och att konstruera ett grönområde där inspirerat av Promenade Plantée i Paris. Parken designades av landskapsarkitekturfirman Field Operations som är New York-baserad, medan vissa delar som t ex växterna och belysningen designades av andra aktörer. 

Parken har öppet mellan 7 på morgonen och 10 på kvällen dagligen, det finns 9 ställen att gå upp och ner på varav 4 är tillgängliga för rörelsehindrade personer. För att hålla en miljöprofil planterades sådana växter i parken som redan hade växt upp där vilt under tiden spåren stod orörda. Tack vare sin upphöjda position över marken, har man hela tiden fin utsikt både över Manhattan och över Hudsonfloden när man promenerar där uppe. 

Det är dock inte bara en park att promenera i och titta på utsikten från, här finns även innovatita arkitekt-projekt som exempelvis Standard Hotel som byggdes över parken på West 13rd Street och vid en sträcka finns en så kallad Urban Theatre med fönster ovanför gatan. Här finns även konstinstallationer och föreställningar att titta på, och det finns planer på att bygga ett museum i anslutning till parken.

Marknadsvärdet på byggnaderna runtomkring har stigit rejält sedan parken öppnades, och det har blivit ett fashionabelt område att bo i. Något som kan ha bidragit till detta är det faktum att det i stort sett inte sker några brott alls i den här parken. Anledningen till att det inte sker många brott kan vara flera, men det tros bero på dels att det alltid är folk här och dels eftersom den löper högt upp och man har således full insyn från lägenheter i närheten över vad som sker här. Det är alltså en av de tryggaste parkerna i New York City att besöka som turist.

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan