Central Park

Central Park, New York, Manhattan

New York City's kanske mest kända park. Hit tar sig Manhattanborna när de behöver lite frisk luft och avkoppling från det stressiga storstadslivet med bullriga avenyer och fullpackade tunnelbanor. Parken öppnades 1857 och består av 3,41 kvadratmeter mark, senare byggdes den om och blev färdig 1873. Den hör till en av världens största stadsparker, men den är inte riktigt allra störst. 

Parken ligger mitt på Manhattan och den berömda 5th Avenue löper längs med ena sidan. I anslutning till parken eller precis bredvid ligger tre stora museer, Metropolitan Museum of Art, Guggenheim och American Museum of Natural History. I parken ligger flera sjöar, av vilka de kanske mest kända är Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir (även kallad The Reservoir) och The Lake. The Reservoir är den största, och runtom denna finns en gångbana som är populär bland joggare men även bland folk som bara vill promenera eller gå ut med hunden. 

Vid The Lake kan man hyra såväl roddbåtar som kajaker. Här finns även Boathouse Café, som är känt från flera filmer och tv-serier och som även hyr ut både båtar och cyklar. När man kommer ut mitt på sjön känns det inte längre som om man är mitt i en världsstad, lugnet infinner sig och man kan bara njuta av utsikten över alla träd och över Manhattans mest imponerande skyskrapor.

Att åka häst och vagn är en klassiker i Central Park. Det är ett omdebatterat fenomen, på grund av påfrestningen för djuren, men det ses av många som en fin gammal tradition med rötter i tiden då det inte fanns några bilar utan det vanligaste sättet att ta sig runt på Manhattan var med häst. För att vara säker på att det står en ryttare och väntar när man kommer dit går det bra att reservera en vagn online eller via telefon. För den som vill ha ett mer djurvänligt alternativ finns det cykeltaxi som inte behöver bokas i förväg, då blir man guidad runt i parken av sin förare som kan berätta en massa historier om platserna han eller hon cyklar förbi. 

Till Central Park kommer New Yorkborna ofta för att motionera eller avnjuta kultur. Här går det att praktisera alla tänkbara sporter, det finns joggingsällskap, dansgrupper, utomhusaerobics, cykling, powerwalking och givetvis skridskoåkning och hockey under vintersäsongen. Bland de mest kända kulturhändelserna i parken kan nämnas Shakespeare in the park, en sommarteaterfestival där ofta världskända skådespelare finns med i rollistan. Det kan vara svårt att få biljett, så man får vara beredd på att köa i flera timmar. Något annat som kan vara extra intressant för svenskar är Swedish Cottage som är en trästuga byggd i Sverige och sedan nedmonterad och transporterad till USA. Här visas dockteater med marionettdockor, ofta visas kända föreställningar bland vilka kan nämnas Hans och Greta, Gullivers underbara resor och Alice i underlandet.

Tänk på att vara på din vakt i vissa områden så som skogspartier. Besök inte parken när det är mörkt.

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Bett K

Oj vad förvånad jag blev när jag besökte Central Park för denna park är väldigt vacker!

Jag önskar att jag hade kunnat tillbringa mer tid i parken för att hyra en cykel eller något för att kunna ta mig runt lite snabbare. Denna park är definitivt inte död på något sätt för där var mycket att se bland annat körde någon omkring med häst och vagn.

Ett väldigt romantiskt ställe att vara på enligt mig men det är synd att något sådant inte finns i Stockholm.

Besök!

karta
karta
Förstora kartan