Bryant Park

Till skillnad från Central Park, som på grund av sin enorma storlek skapar ett totalt lugn och en känsla av att vara på landet, är Bryant Park en riktig stadspark. Den ligger centralt på Midtown Manhattan mellan 5th och 6th Avenue och sträcker sig över 40th och 42nd Street. Hit går New Yorkbor och besökare i staden för att avnjuta sin lunch, fika, träffa vänner eller sitta och jobba med hjälp av det trådlösa nätverket som finns tillgängligt här.

Parken har haft samma namn ända sedan 1842, men det är först på senare år som den har blivit vad den är idag. På 1970-talet var den ett tillhåll för rånare och droghandlare, och därmed undveks den av de flesta New Yorkbor. 1980 började omvandlingen och ombyggnationen som skulle ta ungefär 10 år att få färdig. Nu trimmas häckarna som omger parken regelbundet så att människor som går på trottoarerna utanför kan se in, detta för att hålla nere brottsligheten och på så vis öka tryggheten för parkbesökarna. 

Det är kanske den mest välbesökta parken på Manhattan för sin storlek, kanske på grund av sitt centrala läge eller på grund av de många historiska monument som finns att beskåda här, eller för de många olika möjligheter att spendera sin tid på som parken har. Bryant Park ligger i direkt anslutning till New York Public Library, och detta utnyttjar man bland annat genom att ha ett läsrum utomhus där folk kan komma och låna böcker och sitta på en bänk och läsa. Detta är en kvarleva från depressionen, då man inrättade detta rum för att folk utan jobb och utan pengar kunde sysselsätta sig med något intellektuellt och bildande under dagarna.

Det går att roa sig med att spela såväl boule som backgammon och schack här, och för barnen finns det en klassisk karusell. Här finns även ett pingisbord, som vem som helst får använda men det krävs att man reserverar tid och det är mycket populärt. 

Givetvis finns det även både restaurang och café så att man inte behöver lämna parken när man blir hungrig eller fikasugen. Från oktober till januari finns det e lång rad presentbutiker, perfekt för att handla julklappar. Året runt finns Bryant Park shop som säljer både souvenirer som exempelvis kopior på Bryant Park tunnelbanestationsskylt, men också prylar som kan vara användbara i parken som pingisracket och boll, vattenflaskor och kepsar för den som behöver skydda ansiktet från solen som kan vara stark i New York.

Öppettider: måndag - söndag 07.00 - 22.00

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan