Sveriges generalkonsulat

Nödpass

Om du som svensk medborgare skulle hamna i en personlig nödsituation under din vistelse i New York har du alltid möjlighet att få hjälp via Sveriges generalkonsulat (Consulate General of Sweden), som är lokaliserat på Manhattan. Att bli strandsatt i en storstad som New York kan vara en skrämmande upplevelse, därför kan det kännas tryggt att veta var du kan vända dig om det oförutsedda skulle inträffa. Det kan exempelvis röra sig om en situation där du har blivit utsatt för ett våldsbrott, råkat ut för en olycka, blivit bestulen på ditt pass eller rånad och plötsligt står utan tillgångar. 

Nödpass

Har du blivit av med ditt pass kan konsulatet oftast utfärda ett provisoriskt nödpass med kort giltighetstid, så att du åtminstone kan ta dig hem igen. Ett nödpass kostar $230 och för att kunna få det utfärdat behöver du på ett eller annat sätt kunna styrka din identitet och redogöra för anledningen till att du befinner dig i landet. Du behöver också förse konsulatet med två nytagna passfoton, samt eventuellt visum eller bekräftelsen på ditt inresetillstånd från ESTA. Skulle du sakna tillgångar är det ofta enklast att kontakta familj eller vänner i Sverige och be dem föra över pengar till dig via exempelvis Western Union eller MoneyGram. 

Rättslig hjälp 

Generalkonsulatet kan även bistå med rättslig rådgivning om du själv blir anhållen för ett brott eller hamnar i lagligt trångmål och behöver en advokat. Tänk dock på att du som besökare i landet lyder under samma lagar och regler som den inhemska befolkningen. Generalkonsulatet har därmed endast begränsade möjligheter att hjälpa dig och kan inte ingripa i eller påverka rättsliga processer.

Nedan finner du en förteckning över konsulatets öppettider och kontaktuppgifter:

Telefon: 212 888 3000
Fax: 212 888 3125
E-post: newyork@consulateofsweden.org 
Weddadress: www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/New-York/
Besöksadress: 445 Park Avenue, mellan 56th Street och 57th Street

Besökstider: 
Måndag: 10:00-12:00
Tisdag: 14:00-16:00
Onsdag: Stängt
Torsdag: 14:00-16:00
Fredag: 10:00-12:00
Lördag-Söndag: Stängt 

Telefontider:
Måndag-Fredag: 09:00-12:00 och 14:00-17:00

Vid akuta nödsituationer utanför konsulatets öppettider
Behöver du akut hjälp när konsulatet är stängt, ringer du Sveriges ambassad i Washington DC på telefonnummer: 202 467 2600. Följ därefter instruktionerna du får i luren.

Observera att Sveriges ambassad och generalkonsulat endast kan hjälpa dig i personliga nödsituationer. Övergripande evakuerings- och räddningsinsatser i katastrofsituationer sköts alltid av amerikanska myndigheter. 

Generalkonsulatets tjänster
Sveriges generalkonsulat hjälper inte bara nödställda turister, utan erbjuder också tjänster för svenskar som är bosatta i New York och amerikaner som vill bo och/eller arbeta i Sverige. Konsulatet arbetar även aktivt med att stödja svenska intressen i New York-området och verkar för att sprida information om Sverige och svensk kultur via olika kampanjer och events. Mer information hittar du på konsulatets hemsida.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.