Pass och visum

Pass och visum

Sverige är medlem i The Visa Waiver Program, vilket innebär att svenska medborgare får vistas i USA för turism eller affärsmöten i mindre än 90 dagar utan att behöva ansöka om visum. Kravet är att du innehar ett elektroniskt läsbart pass (pass utfärdade efter 2010-05-26 bör vara försedda med ett datachip), som är giltigt i minst sex månader, samt en returbiljett och ett godkänt inresetillstånd. Inresetillståndet ansöker du om på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ innan avresa. Observera att även spädbarn behöver ha ett eget inresetillstånd och giltigt pass. Även om barnets uppgifter finns med på förälderns pass så är endast passinnehavarens information läsbar elektroniskt, vilket kan innebära att barnet nekas inresa. 

Avser din vistelse något annat än turism eller affärer - eller om du planerar att stanna i landet längre än 90 dagar, behöver du ansöka om visum. Har du ett giltigt visum behöver du inte ansöka om inresetillstånd. Det finns flera olika typer av visum och vilket du ska ansöka om beror på anledningen till din vistelse i USA. Om du exempelvis arbetar inom journalism eller media och planerar att utöva ditt yrke på plats i USA så räknas inte detta som "affärer", vilket innebär att du behöver ansöka om ett speciellt media-visum. Samma sak gäller om du ska studera, tävla i någon sport, delta i ett kulturellt utbytesprogram eller arbeta tillfälligt hos en lokal arbetsgivare i USA. Ska du gifta dig med en amerikansk medborgare eller planerar att flytta hit permanent behöver du ansöka om ett immigrantvisum. 

För att ansöka om visum börjar du med att fylla i ett så kallat DS-160-formulär på http://sweden.usembassy.gov. När du skickat in din ansökan kommer du att bli kallad till en intervju vid USAs ambassad, normalt inom 14 dagar efter att ansökan mottagits. Administrationstiden kan sedan variera mellan 3 och 90 dagar beroende på om kompletteringar behöver göras - se därför till att vara ute i god tid innan du ska resa. Ska du ansöka om samma typ av visum som du fått beviljat tidigare kan ansökan, under vissa förutsättningar, göras per brev utan att du behöver kallas till en ny intervju. Personer under 14 år och över 80 år kan också göra sin ansökan brevledes. 

De dokument du behöver ha med dig till intervjun/bifoga brevansökan är: giltigt pass, färgfoto, utskrift av DS-160-bekräftelsen, frankerat kuvert för retur av pass och visum, personbevis, eventuellt uppehållstillstånd och utdrag från belastningsregistret, samt papperskvitto på betald ansökningsavgift (ej utskrift från internetbank). Avgiften ligger på mellan 1120 och 1890 kronor beroende på visumtyp. För vissa visum kan du även behöva komplettera med ytterligare dokumentation. Mer information hittar du på ambassadens hemsida.

När du anländer till USA och checkar in vid den första flygplatsen är det viktigt att du kan redogöra för orsaken till inresan, samt uppge den exakta adressen för hotellet eller platsen där du ska bo under din vistelse. Saknar du dessa uppgifter kan flygplatspersonalen neka dig att checka in. Var också beredd på att bli fotograferad och lämna fingeravtryck. Detta är en säkerhetsåtgärd som införts till följd av terrorattackerna den 11 september 2001 och din information sparas i the Department of Homeland Securitys databas.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.