Dricks

Dricks

Något du absolut inte bör glömma bort under din vistelse i New York är att lämna dricks. Det gäller i princip överallt där du får någon typ av service och drickssystemet är så pass inpräntat i den amerikanska servicekulturen att arbetsgivarna till och med anpassar lönerna därefter. Det innebär att de flesta som arbetar inom servicebranschen har en relativt låg inkomst och ofta är beroende av dricksen för att få det att gå runt. Självklart beror det på hur nöjd du är med servicen, men varje dollar är uppskattad och om du avstår från att lämna dricks kommer du med största sannolikhet att bemötas av irritation och sneda blickar.

Hur mycket dricks ska jag lämna?
Det finns inga direkta regler som bestämmer mycket man ska lämna i dricks, men här är några riktlinjer som kan hjälpa dig att avgöra vad som är lämpligt i olika situationer. 

Om du åker taxi i New York hör det till seden att ge chauffören runt 15-20% av taxan i dricks och om hotellets dörrvakt hjälper dig att vinka in en taxi bör du ge honom eller henne en dollar för besväret. Piccolon som hjälper dig med bagaget är oftast tacksam om du ger $1-$2 i dricks per väska - kanske mer om de är riktigt tunga. Glöm inte heller bort städpersonalen som gör ditt hotellrum skinande rent varje dag - mellan $1-$5 per dag är en rimlig summa att ge - beroende på hur nöjd du är med resultatet förstås. Besöker du en klubb och sätter dig vid baren brukar det vara standard att ge bartendern $1 i dricks för varje drink du beställer - eller 15-20% av den totala notan. Detsamma gäller för serveringspersonal i restauranger och barer. Även på skönhets- och frisersalonger kan det vara passande att lämna 15-20% av behandlingspriset i dricks. Ta även för vana att ge några dollar till guiden om du åker på en sightseeingtur.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.