Alkohol / Åldersgräns

Alkohol

I New York, liksom i resten av USA, är det inte lagligt att köpa, inneha eller dricka alkohol förrän man har fyllt 21 år. Undantaget är om personen i fråga har mottagit alkoholen från en förälder och/eller om alkoholintaget sker under privata, religiösa eller ceremoniella omständigheter. 

Vin och sprit säljs endast i speciella "liquor stores", medan öl går att köpa i vanliga mataffärer. Minderåriga får inte vistas i en spritbutik utan vuxens sällskap och de flesta klubbar och barer släpper inte heller in personer under 21 år. Däremot är det oftast okej att besöka en restaurang där det serveras alkohol, även om man inte kan beställa något annat än mat och alkoholfria drycker. 

Enligt lag får spritbutikerna i New York inte sälja alkohol mellan kl. 00:00 och 09:00 måndag till lördag - och inte förrän efter kl.12:00 på söndagar. Även restauranger och barer har tidsrestriktioner som gör att de inte kan servera alkohol före kl.12:00 på söndagar eller mellan kl. 04:00 och 08:00 övriga dagar. 

Oavsett ålder är det förbjudet att dricka alkohol på offentliga platser i New York, vilket inkluderar gator, trottoarer och parker. Det är även olagligt att gå omkring med en öppnad ölburk eller flaska som innehåller alkohol. Däremot finns det ingen lag som säger att man inte får vara berusad på allmänna platser, men självklart finns det gränser även där. Förargelseväckande beteende, skadegörelse och slagsmål är ju lika oacceptabelt oavsett om man gör det i nyktert tillstånd eller inte.

Att köra bil när man är alkoholpåverkad är en dum idé oavsett var man befinner sig, men den lagliga gränsen i New York går vid 0,8 promille för personer över 21 år. I vissa fall kan straff utmätas redan vid 0,5 promille, exempelvis för yrkeschaufförer. För personer under 21 gäller i princip nolltolerans, men för att undvika falska positiva resultat är den lagliga gränsen satt till 0,2 promille.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.