Newsies

Den fina musikalen Newsies är en Disney-produktion som är baserad på filmen Newsies från 1992.

Filmen är i sin tur inspirerad av Newsboys Strike som var en kampanj år 1899 mot en stor tidning. Målet med kampanjen var att tvinga fram en förändring i sättet cheferna Joseph Pulitzer och William Randolph Hearts betalade sin arbetsstyrka som till stor del bestod av barn.
Jack bor tillsammans med andra barn som arbetar på tidningen. Många av barnen är föräldralösa och hade utan tidningen varit både hemlösa och utan mat. Andra barn har familjer men kommer från fattiga förutsättningar och måste därför jobba på tidningen för att hjälpa till att försörja familjen.


Musikalen börjar med att tidningsbudet Jack Kelly berättar för sin vän Crutchie om hans dröm om att en dag lämna New York för att resa till Santa Fe. 
Genom föreställningen får vi sedan följa barnens kamp för att förbättra sina förutsättningar för att få ett bättre liv och deras drömmar om framtiden.

Musikalen Newsies hade sin premiär på Paper Mill Playhouse år 2011 och tog sig in på Broadway året efter på teatern Nederlander Theatre.

Musikalen regisserades ursprungligen av Jeff Calhoun, texterna är skrivna av Jack Feldman och bakom koreografin står Christopher Gattelli. Musiken i Newsies består delvis av låtar från filmen Newsies och nya låtar som är skrivna av Alan Menken.


Öppettider: måndag - lördag 10.00 - 20.00, söndag 10.30 - 19.00

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan