Påsk

Påsk

Påsken är en väldigt populär vecka att åka till New York. Våren har oftast kommit lite längre i staden än hemma i Sverige och det är inte lika varmt som under sommarmånaderna. Faktum är att påskveckan är en av de populäraste veckorna i New York, då flest flygresor och hotellnätter är bokade i staden. 

Påsken är inte en av de stora högtiderna i New York, även om staden tydligt präglas av den. I princip alla butiker och restauranger har öppet som vanligt under påsken, till och med under långfredagen. Detsamma gäller museerna och stadens andra sevärdheter. 

Firar man som barnfamilj påsken i New York får man inte missa Eggstravaganza. Eggstravaganza är ett barnjippo som arrangeras av Central Parks parkförvaltning. Det sker under påskaftonen i de södra delarna av parken och bjuder på ett mini-zoo, dockteater och en liten marknad. Här kan barn som vuxna också ta del av klassiska amerikanska påsktraditioner såsom äggrullning, äggjakt och äggfärgning. Det bästa av allt är att allt är helt gratis. 

Det som tydligast präglar New York under påskhelgen är dock den stora påskparaden. Den traditionella påskparaden sker på påskdagen varje år och då stängs femte avenyn av mellan 49:e och 57:e gatan. Istället fylls gatan med en parad av människor i lustiga kostymer och hattar. Paraden är inte lika välarrangerad som exempelvis Thanksgiving Day-paraden, så man får inte förvänta sig något liknande. Även om det är fullt med turister så är paraden ingen jättegrej. Snarare ska man njuta av att hela femte avenyn är fri från trafik under några timmar och passa på att promenera mellan skyskraporna. 

Efter påskhelgen är vi svenskar även lediga på annandagpåsk, vilket amerikanerna inte är. Då kan man passa på att shoppa, påsken infaller nämligen oftast mitt i amerikanernas "mid-season sale". Det är stora reor i många butiker och eftersom priserna redan är bra i New York kan man verkligen fynda.

Vill man fylla på förrådet av påskpynt hemma kan man verkligen fynda. Efter påskhelgen nästan skänker butikerna bort sitt påskpynt.

Eftersom påsken inte påverkar öppettider och liknande finns det mycket att göra i staden. Även många av stadens idrottslag är mitt i sina säsonger, så vill man se New York Rangers i Madison Square Garden är påsken en bra tid att åka. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Camilla Lilja

Mycket bra info gällande påsken eftersom vi bokat en resa dit nästa år