Nyårsafton

Nyårsafton

Att fira nyårsafton i New York är för många ett minne för livet. New York-borna älskar sitt nyår, som är berömt över hela världen. Det finns ett flertal olika aktiviteter att göra i staden på nyår och många har sina egna traditioner.

Det är väldigt populärt att besöka New Yorks filharmonikers spelning på Lincoln Center, som börjar klockan halv åtta på kvällen. Gillar man klassisk musik är det ett fantastiskt sätt att inleda kvällen på. Det finns även spelningar på Barge Music, som är en flytande konserthall på East River.

Tycker man om att vara på vattnet finns det även flera party-kryssning på nyårsnatten. Ofta betalar man mellan $100-150 och sedan är det öppen bar, gratis snacks och finger food, hög musik och en otroligt festlig stämning. 

Vill man ett lugnare firande kan man istället få en guidad vandring över Brooklyn Bridge. Från bron har man en fantastisk vy över stadens fyrverkerier som sätter igång vid 12-slaget. Under turen får man dryck och tilltugg.

Vill man fira in det nya året lite sportigt så arrangeras ett midnattslopp på 6,5 kilometer genom Central Park. Man går i mål lagom till 12-slaget och serveras då ett glas alkoholfri champagne tillsammans med musik och fyrverkerier. 

Det absolut största och populäraste firandet i New York på nyårsafton är dock det som tar plats vid Times Square. Redan från mitt på dagen börjar folk ta plats på torget inför firandet. Runt klockan tre på eftermiddagen sätter firandet officiellt igång och det spelas musik, skjuts konfetti och givetvis det traditionsenliga "ball drop". Sedan 1906 har det varit ett återkommande inslag i stadens nyårsfirande. Medan folkmassan på en dryg miljon står och viftar med sina vita ballonger tänds en enorm boll med nya årets siffror och släpps ner. Samtidigt som folkmassan räknar ner de sista sekunderna på året. Utöver den dryga miljon människor som står på Times Square följer nästan en miljard personer New Yorks firande på TV, vilket kanske säger något om hur stort det är.

Ett tips är att vara på plats ganska tidigt och vara varmt klädd. Allt efter att folk börjar strömma in börjar polisen stänga av gatorna runt omkring torget. Det är även smart att ta med sig snacks och något att dricka, dock får man inte ha med sig egen alkohol in på området. Eftersom att man står en stund kan det vara smart att ha bekväma skor. Från runt klockan sju på kvällen brukar världskända artister börja uppträda på scenen mitt på torget och då brukar det snabbt bli fullt med folk.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Anita Karlsson

Så ja nu jag dit igen över jul och nyår för att fira min födelsedag. Vi var i New York över förra nyår med hela familjen och det var väldigt trevligt att få uppleva så vi beslutade att åter igen fira jul och nyår på andra sidan Atlanten.

Jag kan rekommendera att åka dit över jul och nyår men speciellt julen är speciell med alla butiker som är fint dekorerade inför julhandeln.