Martin Luther King, Jr. Day

Martin Luther King, Jr, Day är en nationell högtid i USA som sker den tredje måndagen i januari varje år för att hedra Dr, Martin Luther King, Jr. runt hans födelsedag som är 15 januari. Martin Luther King var en talesperson och hjälte för de icke-våldsamma aktivisterna under the Civil Rights Movement. Han var en stor del i att minska den rasistiska diskrimineringen i USA. Första gången dagen firades som helgdag i hela USA var år 2000.

Under dagen är alla postkontor, banker och regeringsbyggnader stängda. Men i New York är de flesta butikerna och restaurangerna öppna som vanlig under dagen. I New York finns flera olika sätt att hedra Dr. King på hans födelsedag. 

Bland annat kan man delta i Martin Luther King, Jr. Day of Service. Det innebär att man deltar i en samling som tar tag i något av stadens problem. Tusentals personer strålar samman i Dr. Kings ära för att ta tag i något samhällsprojekt, som att exempelvis städa upp i något stökigt område. 

På söndagen, kvällen innan Martin Luther King, Jr. Day, kan man besöka Riverside Church där flera artister uppträder för att hedra Dr. King. Det är ett vackert uppträdande med tända ljus och många världsartister. 

I the Jewish Community Center bjuds det också på musik och dans för att hedra Dr. King och sprida budskap om fred och hopp. 

I Brooklyn är det många firanden och spatserar man genom Brooklyn på Martin Luther King, Jr. Day ser man många aktiva firare. Bland annat hålls det årliga evenemanget Brooklyn Tribute to Dr. Martin Luther King, Jr. Det är en gratistillställning med musikframträdanden, filmvisningar och föreläsningar om Martin Luther King, Jr. och hans betydelse för svartas rättigheter.

På Museum of Modern Art, MoMA, har de ofta specialutställningar i Martin Luther Kings ära under dagen och ofta är det även reor i museets designbutik. På Museum of the Moving Image har de under dagen specialvisningar av filmer kring the civil rights movement och afroamerikanerna under 1960-talet. Filmerna ingår i det vanliga inträdet.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.