Jul i New York

Jul i New York

Att uppleva julen i New York är något som många drömmer om. New York är en otroligt mysig stad som det är och under julen blir den om möjligt ännu mer magisk. Åtskilliga filmer visar berättelser från julen i staden, med glimrande granar, jultomtar, lampor, rostade kastanjer och skridskoåkning i Central Park. I varje butik, och vid varje gatuhörn spelas klassiska julsånger och stämningen är på topp.

Under julen erbjuder staden mer än det vanliga med mer shopping, fler aktiviteter och shower och en magisk julstämning.

Julen i New York börjar efter Thanksgiving och många menar att det verkliga startskottet är paraden som går genom staden på Thanksgiving Day, varuhuset Macy's Thanksgiving Day Parade. Paraden startar vid 77:e gatan på västra sidan av Central Park och fortsätter ner längs parken till Columbus circle och södra sidan av parken innan den svänger ner på sjätte avenyn och vidare till Macy's på 34:e gatan. Den årliga paraden har funnits sedan 1924.

Vissa menar att det verkliga startskottet för julen är när den stora granen vid Rockefeller Center tänds. Granen hade 2012 80-årsjubileum och har tänts i slutet av november sedan 1932. Varje år åker chefen för Rockefeller Center ut i landet för att leta efter årets julgran, då det är viktigt att hitta en väldigt hög gran. Granen är alltså riktig och inte något specialbygge. Vid tändningen samlas mycket folk vid torget och julsånger sjungs i härlig stämning. 

Under hela julsäsongen är stämningen i staden hög. Värmen och ljusen sprider sig över gator och torg och mängder av aktiviteter sker. I djurbutiken Petco kan man bland annat låta sina husdjur träffa tomten och på olika julmarknader runt om i staden kan man njuta av hembakade pekan- och äppelpajer eller en kopp varm cider. Godis finns det i mängder och andra små amerikanska julbordssnacks får man ofta provsmaka på marknaderna och olika restauranger. 

På the Met körs ett stämningsfullt ljud- och ljusspel och en krubba sätts upp. På New York Ballet kan man se klassikern nötknäpparen i klassisk vintermiljö. 

För barnfamiljer finns det enormt mycket att hitta på. De flesta stora varuhusen har en egen tomte i vars knä barn får sitta och önska sig något. Det finns mängder av isbanor där man kan åka skridskor till julmusik och på Bronx Zoo är det julspecial med renar, julkörer och isskulpturer. Dessutom finns de vanliga djuren och speciella sagostunder för de barn som kan engelska. 

Får man hemlängtan kan man alltid besöka det svenska kaféet Fika. Där kan man äta lussebullar och svenska pepparkakor och dricka julmust. Man kan även se Svenska kyrkans luciatåg som varje år lockar hundratals besökare. Eftersom stjärngossarna, som vi är vana att se dem, i USA mer påminner om Ku Klux Klan bär de vare sig linnen eller hattar. Istället har de röda slipsar. I publiken finner man både svenskättlingar som vill uppleva något svenskt, svenska turister och stadens svenska befolkning.

Julmarknader

Julen är en av de största högtiderna i New York och hela staden ändrar karaktär från slutet av november fram till nyår. I varje gatuhörn hör man stämningsfull julmusik och staden lyses upp av juliga lyktor.

I staden finns dessutom under juletiden en mängd julmarknader. En av de mest populära sker i Bryant park, som ligger mellan femte och sjätte avenyn och mellan 40:e och 42:a gatan. Här är julstämningen verkligen påtaglig och gemytlig. På julmarknaden i den lilla parken kan fynda årets julklappar med ett brett utbud. Främst är det smycken och andra små hantverk som säljs. Det finns även en trevlig liten skridskobana i parken, mitt bland skyskraporna. 

Ett stenkast från Bryant Park finner man Grand Central station. Där hålls varje år en enorm julmässa som lockar nästan 800 000 besökare. Den årliga julmarknaden lockar till sig både New York-bor och mängder av turister från hela världen. Här kan man köpa olika hantverk och konstverk eller mängder av julpynt. Fördelen med julmarknaden på Grand Central är att den är inomhus, vilket gör att man kan strosa omkring här även vid dåligt väder. Marknaden öppnar i mitten av november och håller igång fram till julafton. 

En annan omåttligt populär julmarknad är The Holiday Market at Union Square. Mellan Thanksgiving och julafton byter Union Square skepnad och är täckt med röd-vit-randiga tält. I tälten serveras smakprov från det amerikanska julbordet, varm cider och godis. Det säljs även smycken, konst, kläder och olika typer av konstverk. För barnen finns det även leksaker. 

Samma koncept finner man även på Columbus Circle vid sydvästra hörnet av Central Park. Marknaden vid Columbus Circle är dock främst inriktad på ätbara produkter och som matälskare är marknaden ett måste om man är i New York i december. Bland annat kan man köpa presentkorgar fyllda med hemgjorda snacks och sötsaker som är väldigt amerikanska. 

Vill man besöka en lite mer alternativ julmarknad ska man ta sig över till Brooklyn. Där hittar man bland annat Brooklyn Holiday Bazaar där områdets konstnärer och loppisfantaster visar upp sina produkter och säljer dem. Ofta är verken julanpassade. Här är det en festlig stämning och en genuin Brooklyn-känsla. I Brooklyn hittar man även Brooklyn Craft Central Holiday Market. Där kan man kolla runt bland de olika stånden i två olika lokaler där säsongsriktiga hantverk och hippa prylar finns att köpa. Det finns även fantastiska små maträtter och speciella drycker. 

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.