Halloween

Halloween

Även om Halloween-firandet sakta men säkert börjar etablera sig i Sverige så är vi fortfarande hästlängder bakom amerikanerna. Här är Halloween en av de största och roligaste dagarna på hela året. I princip varenda New York-bo går på någon typ av Halloween-fest och väldigt många går utklädda till jobbet. 

Att fira Halloween i New York är en riktig upplevelse. På i princip alla barer och nattklubbar är det maskeradfester och folk på gatorna är utklädda. Överallt ser man urkarvade pumpor med lyktor i och butikerna är pyntade med damm, spindelnät och gamla skelett. Halloween pyntningen är igång hela oktober, alltså i en hel månad innan själva Halloween. Godis finns överallt och många vräker i sig under den här dagen. 

Vill man ha en riktigt genuin Halloween-kväll ska man hänga i Greenwich Village. Varje år sedan 1974 har The Village Halloween Parade gått av stapeln under kvällen och natten den 31 oktober. Paraden som är välarrangerad, men där man också själv får vara med om man är utklädd är ett stort spektakel. Under den nästan två kilometer långa sträckan samlas omkring två miljoner åskådare för att titta på paraden. Runt 50 000 utklädda deltagare är med varje år utöver de professionella dansare, cirkusartister och musiker som deltar. Det finns också ett dussintal proffsigt ihopsatta och roliga paradvagnar med livemusik och andra jippon. Genom TV når paraden en publik på omkring 100 miljoner människor. 

Paraden är det största Halloween-evenemanget i hela USA och den enda stora paraden. Av många kallas paraden New Yorks svar på Rio de Janeiros Carnival på grund av den festliga stämningen som är ganska informell och liknar en festival. 

Paraden går igenom hela Greenwich Village med start på Spring Street vid sjätte avenyn. Den slutar sedan vid korsningen där Houston Street, Greenwich Avenue, Bleecker Street och Christopher Street möts. Det innebär emellertid inte att kvällen är över. Väldigt många deltagare och åskådare drar vidare till maskeradfester på de många barerna, restaurangerna och nattklubbarna belägna i the Village.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Sara

Vi var i New York när den berömda halloween paraden gick nu höstas 2013 och det var verkligen roligt att se mycket på grund av att stämningen var på topp minst sagt. Det var många häftiga outfits man fick se och vi passade på att ta många bilder som vi kommer använda som inspiration till våra egna halloweenfester vi brukar hålla årligen.

Det roliga var att även poliserna som patrullera såg ut att ha kul för nästan varje polis hade ett litet leende när de gick där.