4th of July

4th of July

4:e juli är USAs nationaldag och tillika självständighetsdag. Dagen firas till minne av att de 13 brittiska kolonierna i Nordamerika förklarade sig självständiga från Storbritannien den 4:e juli år 1776. 

Independence Day, eller 4th of July, är en stor högtidsdag i New York. Traditionsenligt firas dagen med fyrverkerier och baseboll-matcher. Många amerikaner samlas på landets basebollarenor eller tittar på matcher på tv. 

Många New York-bor lämnar även staden under helgdagen och åker till semesterhus och liknande. Det är populärt med stora barbeques ute på exempelvis Long Island. 

I New York City firas dock dagen med pompa och ståt. Staden tillsammans med varuhuset Macy's ligger bakom ett enormt fyrverkeri och det sker en mängd andra händelser i staden. 

Macy's 4th of July-fyrverkeri är det största i hela USA varje år och fyrverkeriet är känd världen över för att vara spektakulärt. Fyrverkerierna skjuts upp ifrån stora pråmar i Hudson River och är synliga från hela västra sidan av Manhattan och delarna av New Jersey som är riktade mot floden. Fyrverkerierna syns även från stadens skyskrapor och visas live på TV inför en stor publik. Fyrverkerierna sker på kvällen, när det är mörkt ute och hela Manhattan lyses upp av det mäktiga ljusspelet. 

Ett trevligt sätt att uppleva de mäktiga fyrverkerierna är att ta en sightseeing-kryssning ute på floden. Då får man bästa tänkbara vy över fyrverkerierna och kan samtidigt njuta av stadens imponerande skyline. Under 4:e juli går många extrakryssningar, men det är en populär aktivitet så det kan vara smart att boka i förväg. Det kan också vara klokt att vara i god tid till kryssningen då de inte väntar på sena passagerare. 

Ett annat populärt evenemang i New York under 4:e juli är The Nathan's Hot Dog Eating Contest. Varje år arrangerar Nathan's en korvätartävling på Cony Island. Varje år samlas omkring 40 000 åskådare för att se spektaklet utöver de två miljoner tittare brukar se tävlingen på TV. Rekordet innehas av Joey Chestnut som åt 62 korvar med bröd på tio minuter. 

4:e juli är en federal helgdag i USA så alla postkontor, banker och kommunala kontor är helt stängda. I princip alla företag är helt stängda och de anställda lediga. Det kan även vara så att vissa butiker håller stängt. I New York City är det dock öppet i flesta butiker och på de flesta restauranger, barer och nattklubbar. De stora turistattraktionerna och museerna håller också öppet, men man gör klokast i att kolla upp det en extra gång. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


New York älskaren <3

jag älskar verkligen New York och den här sidan har verkligen hjälpt mig i mitt arbete om just New York :D :) ;)